Opladning

Hvordan oplader man en elbil?

Når du overvejer at købe en elbil og først begynder at læse på om forskellige modeller og lademuligheder, løber du hurtigt ind i en masse nye ord og udtryk, som kan føles svære at forstå. Det eneste, du egentlig gerne vil vide, er hvordan du "fylder kilometer på tanken". Nedenfor forklarer vi nogle af de vigtigste begreber, du skal vide, når du lader din elbil.

Hvad skal jeg vide om bilopladning?

AC opladning/ hjemmeladning/ vekselstrøm:

AC-strøm er det samme som vekselstrøm og er den type strøm, du bruger hjemme i husstanden. Når du lader din bil derhjemme, er det altså med AC-strøm, som er den "langsomme" type strøm. Bilens batteri skal omdanne AC-strøm (vekselstrøm) til DC-strøm (jævnstrøm) for at kunne lagre strømmen i batteriet.

DC opladning/ hurtigladning/ jævnstrøm:

DC-opladning er væsentlig hurtigere end AC-opladning, blandt andet fordi DC-strøm (jævnstrøm) ikke skal konverteres, før den kan lagres i batteriet. Jævnstrøm kan kun oplades fra specielle hurtigladere og kræver et specielt kabel, der altid er fastgjort til ladestanderen.

Forskel mellem 1-fasladere og 3-fasladere:

1-faset og 3-faset har at gøre med, hvor mange volt du kan få ud af din stikkontakt, hvilket i sin tur påvirker ladehastigheden på din elbil. Det vigtigste for dig at overveje er, hvordan dit kørselsmønster ser ud, og hvilken ladehastighed har du reelt brug for. En tommelfingerregel er, at du kan nå at lade omkring 20 km i timen med en 1-faset oplader* og cirka 50 km i timen med en 3-faset oplader*. Det vil sige, hvis du lader bilen mellem 18.00 – 06.00 kan du nå at oplade bilen med cirka 240 km med en 1-faset oplader og 600+ km med en 3-faset oplader.

*Beregnet på 16 Ampere (A), en almindelig villa har ofte mellem 16-25 A.

Hvor mange timer tager det at oplade en elbil?

Det afhænger selvfølgelig af en række faktorer, så som batterikapacitet, ladekapacitet, batteritemperatur osv. En tommelfingerregel er, at du kan køre omkring 5 km pr. kWh, hvilket svarer til at du med en 11 kW hjemmelader ville kunne oplade bilen med omkring 55 kilometer på én time.

Vidste du at... 

Aiways biler kan oplades til næsten 60 kilometers kørsel på en time med en 11 kW hjemmelader og med en DC hurtiglader (90 kW) kan du oplade batteriet fra 20% – 80% på 35 minuter . 

Læs mere her

Lær mere om elbiler...

Omkostninger
Omkostninger

Er en elbil billigere end en benzinbil?

Trods stigende elpriser er det stadig væsentligt billigere at køre på el, end på benzin eller diesel. En elbil har generelt en dyrere indkøbspris end benzin- og dieselbiler, men den omkostning kan afhængig af dit behov og kørselsmønster blive tjent ind…

Læs mere
Rækkevidde
Rækkevidde

Hvor langt kan en elbil køre på én opladning?

For de fleste bilkøbere er rækkevidden helt afgørende, når man vælger elbil. Men at definere en elbils nøjagtige rækkevidde og energiforbrug er langt fra enkelt. En elbils rækkevidde påvirkes af mange forskellige faktorer...

Læs mere
Elbilsordbog
Elbilsordbog

Hvad betyder de forskellige elbil begreber?

Når man er på udkig efter en ny elbil, kan det i starten virke en smule komplekst med alle de nye udtryk og forkortelser. Her forklarer vi nogle af de mest almindelige udtryk, som kan være nyttige at kende i jagten på din nye elbil...

Læs mere